Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 🥶 543 naaimachines in 🏬 8 webshops

Naaimachine kopen: alles wat je moet weten

Waar moet je nou eigenlijk op letten als je een naaimachine wilt kopen? Op deze pagina lees je er alles over. Hieronder leggen we het verschil uit tussen de verschillende soorten naaimachines en leer je waarom het slim is om rekening te houden met het type stof dat je gaat gebruiken. Verder kun je hier alles lezen over de verschillende handige functies van naaimachines, die het gebruik ervan extra gemakkelijk maken.

Mechanisch vs. elektronisch

In onze webshop zijn de naaimachines in twee categorieën verdeeld: mechanische en elektronische naaimachines. Wat is nu precies het verschil tussen deze twee soorten? En welke past het best bij jouw wensen? Hieronder hebben we beide soorten naast elkaar gezet, zodat je gemakkelijk kunt zien wat de voor- en nadelen zijn.

Mechanische naaimachines

De mechanische naaimachine is eigenlijk de ‘ouderwetse’ naaimachine. Niet zo ouderwets dat je hem met een handwiel moet aandrijven, maar in de zin van het handmatig instellen van de steken. De meeste instapmodellen zijn ook mechanische naaimachines.

  1. Ideaal voor beginners
  1. Gemakkelijk in gebruik
  1. Elektronische naaimachines werken net wat nauwkeuriger

Elektronische naaimachines

De elektronische naaimachine is computergestuurd, waardoor deze erg gemakkelijk in gebruik is. Voor een gekozen steek worden de lengte en breedte automatisch ingesteld. Elektronische naaimachines werken bovendien heel nauwkeurig en beschikken vaak over een groot aantal steekprogramma’s.

  1. Elektronische naaimachines werken zeer nauwkeurig
  2. Groot aantal steekprogramma’s
  3. Door het grote aantal mogelijkheden minder geschikt voor beginners

Welk type naaimachine past het beste bij mij?

Over het algemeen geldt dat een mechanische naaimachine uitstekend voldoet voor een beginner. Deze naaimachines zijn vaak met maar één knop te bedienen en beschikken over alle naaiprogramma’s die je als beginnende naaister nodig hebt.

Als je al jaren je eigen kleding naait, dan past een elektronische naaimachine waarschijnlijk beter bij je wensen. Deze bieden meer naaiprogramma’s en hebben vaak meer mogelijkheden dan mechanische.

Gordijnen naaien of rokjes van tricot maken?

Ga jij je naaimachine vooral gebruiken voor het naaien van gordijnen? Of ben je juist van plan om rokjes en jurkjes van tricot te maken? Voor het naaien van zware stoffen als leer en denim heb je een krachtige machine nodig. Krachtiger dan voor het verwerken van bijvoorbeeld katoen of tricot.

Voordat je tot de aanschaf van een naaimachine overgaat, is het dus slim om alvast na te denken over het type stof, waarmee je gaat naaien. Hieronder lees je nu hoe je nu alvast rekening kan houden met het de stoffen die je gaat gebruiken.

Het type motor van de naaimachine

Bij iedere naaimachine wordt aangegeven welk type motor deze heeft: een AC-motor of een DC-motor. Aan de hand daarvan kun je afleiden of de machine geschikt is voor het verwerken van zware stoffen. Met een krachtige motor heeft de naaimachine ook met een lagere snelheid voldoende kracht om door de stof heen te stikken.

Naast het type motor is ook het vermogen van de naaimachine belangrijk om op te letten. Hoe groter het vermogen, hoe krachtiger de machine is. Het lichtste model verbruikt slechts 50 watt, terwijl de zwaarste ongeveer 105 watt verbruikt. Bij de meeste modellen ligt het vermogen tussen de 60 en 70 watt.

AC-motor

Een AC-motor is een lichter model motor. Niet alleen qua doorstikkracht, maar ook qua gewicht. Daarom is een naaimachine met AC-motor gemakkelijker mee te nemen als je bijvoorbeeld naar een naaicursus gaat.

  1. Licht van gewicht, dus gemakkelijk mee te nemen
  1. Minder geschikt voor zware stoffen als leer en denim

DC-motor

Een DC-motor is een krachtige motor, die uitermate geschikt is voor het stikken van dikke, stugge stoffen. Daar staat tegenover dat een DC-motor vaak wat zwaarder is, waardoor deze machines minder gemakkelijk te vervoeren zijn.

  1. Geschikt voor zware stoffen als gordijnstof en denim
  1. Naaimachines met een DC-motor zijn vrij zwaar

Naaimachines met regelbare naaivoetdruk

Een andere functie om op te letten als je veel met dikke of juist dunne stoffen gaat werken, is de regelbare naaivoetdruk. De naaivoetdruk is de druk die het naaivoetje op de stof uitoefent. Als deze druk regelbaar is, kun je de afstand tussen het naaivoetje en het naaioppervlak daaronder zelf instellen.

Waarom zou ik kiezen voor regelbare naaivoetdruk?

Door de naaivoetdruk hoger te zetten bij stevige stoffen, hebben de metalen tandjes van het transport een betere grip op de stof. Daardoor gaat deze soepeler onder de naaivoet door. Bij elastische of dunne materialen kun je de druk juist verlagen om te voorkomen dat de stof uitrekt tijdens het naaien.

Welke steken ga je gebruiken?

Iedere naaimachine beschikt over meerdere steken. Deze worden ook wel steekprogramma’s of naaiprogramma’s genoemd worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen nuttige steken – zoals de stiksteek en de zigzagsteek -, stretchsteken en decoratieve steken. Het aantal steken zegt veel over wat de naaimachine allemaal kan.

Als je een naaimachine gaat kopen, is het handig om rekening te houden met het aantal steken dat je wilt gaan gebruiken. Heb jij genoeg aan de belangrijkste nuttige steken of wil je bijvoorbeeld ook letters kunnen naaien? Meer over steekprogramma’s lees je hieronder.

Hoeveel steekprogramma’s heb ik nodig?

Bij het uitkiezen van een naaimachine is het dus slim om te bedenken hoeveel steken je daadwerkelijk nodig zult hebben. Meer hoeft niet altijd beter te zijn, want een groot aantal steken kan ten koste gaan van het gebruiksgemak. Wanneer je net begint met naaien, heb je waarschijnlijk genoeg aan de belangrijkste nuttige steken en stretchsteken. Ben je juist van plan om je zelfgemaakte kleding of tassen te gaan versieren met decoratieve steken? Dan is het slim om voor een groter aantal naaiprogramma’s te kiezen.

Om je te helpen bij het maken van een keuze, hebben we een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

  • Beginnersnaaimachines met maximaal 30 steekprogramma’s
  • Naaimachines met 30 tot 60 steekprogramma’s
  • Naaimachines voor gevorderden met meer dan 60 steekprogramma’s

Steeklengte en -breedte instellen

Bij veel naaimachines is het mogelijk om zelf de lengte en breedte van de steken aan te passen, zodat je die nauwkeurig kunt afstemmen op ieder naaiproject. Op sommige instapmodellen zijn de steeklengte en -breedte voorgeprogrammeerd om het gebruik van de machine zo eenvoudig mogelijk te maken. Op zo’n naaimachine voor beginners hoef je alleen de gewenste steek te selecteren, zodat je meteen kunt beginnen met naaien. Gemakkelijker kan niet!

  1. Naaimachines met instelbare steeklengte en -breedte
  2. Naaimachines met automatisch ingestelde steeklengte en -breedte

Letters naaien

Met sommige geavanceerde naaimachines is het mogelijk om letters te naaien. Dan kun je bijvoorbeeld de naam van je kindje op een shirtje naaien. Soms kun je zelfs kiezen uit meerdere lettertypes. Hoe meer steekprogramma’s een naaimachine heeft, hoe meer creatieve vrijheid je hebt.

  1. Bekijk alle naaimachines waarmee je letters kunt naaien

Meer gebruiksgemak met de naaimachine

Tenslotte is er nog een aantal functies die het gebruik van de naaimachine extra gemakkelijk maakt. Deze extra functies maken het naaien zelf eenvoudiger of zorgen ervoor dat je tijd kunt besparen. Hieronder zetten we de belangrijkste functies van deze naaimachines op een rijtje.

Vrije arm: gemakkelijk omzomen

Voor het naaien van broekspijpen en mouwen is de vrije arm onmisbaar. Bij naaimachines met een vrije arm is een gedeelte van de naaitafel namelijk verwijderbaar, zodat een kleiner naaioppervlak ontstaat. Daar past precies een mouw of broekspijp omheen, waardoor je minder risico loopt dat je deze per ongeluk dichtmaakt bij het naaien van een zoom.

  1. Naaimachines met vrije arm

Dé tijdbesparende functie op de naaimachine

Vind jij het ook zo lastig om de draad door de naald te rijgen? Dan bespaart een naaimachine met automatische draadinrijger je veel tijd! Dankzij een handig mechanisme haalt de naaimachine de draad voor je door de naald, zodat je sneller kunt beginnen met naaien. Andere tijdbesparende functies zijn de automatische draadspanning en automatische draadafsnijder.

  1. Naaimachines met automatische draadinrijger

Bepaal zelf waar de naald stopt

Nog een praktische eigenschap is een automatische naaldstop. Deze functie maakt het mogelijk om zelf in te stellen waar de naald stopt als je je voet van de voetpedaal haalt. Misschien vind je het handig dat de naald automatisch in de stof blijft steken, zodat die niet verschuift. Het is natuurlijk ook mogelijk om de naald juist bovenaan stil te zetten.

  1. Naaimachines met automatische naaldstop

Start/stop-toets

Verder beschikken sommige naaimachines over een start/stop-toets. Wanneer je deze indrukt, kun je op lage snelheid naaien zonder de voetpedaal te gebruiken. Doordat de naaimachine dan vanzelf op constante snelheid naait, is dit vooral ideaal voor precisiewerkjes, zoals het naaien van een lastig hoekje of het inzetten van een rits.

naaimachine-expert.nl
Logo