Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: πŸ₯Ά 543 naaimachines in 🏬 8 webshops

Alles wat je moet weten bij het kopen van een lockmachine

Voor veel mensen in is een lockmachine een aanvulling op de ‘gewone’ naaimachine. Met een overlockmachine kun je de randen van de stof netjes afwerken, rekbare stoffen in één handeling aan elkaar naaien en afwerken, en zomen maken. Een overlocker is dus geen vervanging van je naaimachine, maar een aanvulling om zelf gemaakte kledingstukken nog professioneler af te werken. Om je keuze gemakkelijker te maken, vind je op deze pagina alles wat je moet weten over lockmachines.

Bekijk hoge kwaliteit lockmachines op Bol.com

Hoeveel draden gebruikt een lockmachine?

Terwijl een naaimachine normaal gesproken alleen met twee draden werkt – de tweelingnaald uitgezonderd – werkt een lockmachine meestal met meer dan twee draden. Bij iedere overlockmachine wordt aangegeven wat het minimale en maximale aantal draden is, waarmee je deze kunt gebruiken. Dit aantal ligt tussen de 2 en 5 draden.

Overzicht van het aantal draden

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van het type steken dat je met de verschillende aantallen draden kunt maken.

  • 2-draads: een tweedraads locksteek is een draadbesparende rolzoom of een overlocksteek voor fijne materialen.
  • 3-draads: een driedraads locksteek voorkomt rafelen van alle soorten stoffen.
  • 4-draads: een vierdraads locksteek is een stevige veiligheidsnaad, die ideaal is voor elastische stoffen. Hiermee kun je kledingstukken van tricot in één handeling in elkaar zetten en afwerken.
  • 5-draads: de vijfdraads locksteek voorkomt niet alleen rafels, maar geeft daarnaast een extra stiksel. Deze veiligheidsnaadwordt veel gebruikt voor spijkerbroeken.

Kies eerder vier dan drie draden

Hoewel er lockmachines zijn die met maximaal drie draden werken, is het aan te raden om een machine te kiezen met ten minste vier draden. Bij veel gebruikers is een 3-draads lockmachine na verloop van tijd niet meer voldoende, omdat u er eigenlijk alleen stoffen mee kunt afwerken en niet mee kunt naaien.

  1. Lockmachines met 2-4 draden
  2. Lockmachines met 3-4 draden

Het inrijgen van de lockmachine

Iets wat veel mensen tegenhoudt om een lockmachine aan te schaffen, is het inrijgen van de machine. Vaak wordt gedacht dat dat erg ingewikkeld is. Toch is het inrijgen een stuk gemakkelijker dan je denkt!

Moderne lockmachines maken meestal gebruik van een kleurenschema, zodat je met de draad de juiste route kunt volgen. Ook wordt duidelijk aangegeven wat de goede volgorde is van het inrijgen van de verschillende draden.

Wanneer je een overlockmachine hebt gekocht, is het handig om te oefenen met inrijgen. Door de machine een paar keer opnieuw in te rijgen, heb je het al snel in de vingers.

Wat is differentieel transport?

Wanneer je een rekbare stof afwerkt met een lockmachine, ‘reageert’ deze anders dan bijvoorbeeld katoen. Elastische stoffen rekken tijdens het naaien vaak zo ver uit dat de stof gaat golven. Dat wilt je natuurlijk voorkomen, want op die manier wordt je uiteindelijke kledingstuk ook vervormd.

Het transport van een lockmachine bestaat uit metalen tandjes, die de stof naar voren of naar achteren bewegen. Op een lockmachine met differentieel transport is het transport in tweeΓ«n verdeeld. Daardoor kun je het voorste gedeelte sneller of langzamer laten lopen dan het achterste gedeelte. Zo kun je de transportsnelheid afstemmen op ieder type stof.

  1. Bekijk alle lockmachines met differentieel transport

Wil je gebruikmaken van de deksteek?

Een van de unieke steken die een overlockmachine kan maken, is de deksteek. Deze wordt ook wel coversteek genoemd. Je kent deze steek waarschijnlijk van de zoom aan de onderkant van t-shirts. Met de deksteek kun je dus omzomen en afwerken tegelijk.

Over het algemeen beschikken alleen duurdere lockmachines over de deksteek. Vaak moet je de machine daarvoor op een speciale manier instellen. In onze webshop vind je een speciale coverlockmachine, die alleen de deksteek kan maken.

Wil je een rolzoom kunnen maken?

Nog een praktische steek, die uniek is voor overlockmachines, is de directe rolzoom. Met deze steek wordt de stof een klein stukje omgerold, terwijl hij wordt afgewerkt met een mooie steek. Er bestaan rolzomen met twee draden en met drie draden.

Wanneer een overlockmachine over de zogeheten directe rolzoom beschikt, kun je een rolzoom aanbrengen zonder de machine eerst te moeten ‘ombouwen’. Gemakkelijk en snel dus! Alle lockmachines met de optie een directe rolzoom te maken kan je vinden via onze site.

naaimachine-expert.nl
Logo